Один із найпопулярніших напоїв у світі – кава. Рістретто, еспресо,
американо, лате, капучино – всі ці напої об'єднує єдина кавова основа, до якої
у різній кількості додають молоко, вершки, корицю, карамель чи, наприклад,
шоколад. Іноді каву не вважають продуктом, який потрібно вміти обрати,
приготувати та подати. Можна сказати, що до “кавової церемонії” ставляться
навіть легковажно. А між тим навіть кавові зерна мають свою класифікацію.
Проте є люди, для яких приготування та подача кави навіть більше, ніж
робота. Кавоваріння для бариста – справжня наука і мистецтво водночас. Фахівець
може не лише приготувати смачно і визначити якість та сорт кави, на смак, але й
точно вказати регіон, де виросли кавові зерна, спосіб їх смаження. Такі люди
ніколи не купують каву у маркетах, не п'ють розчинну зі стіків. Вони
користуються турками, гейзерами, аеропресами. Зазвичай такі кавомани працюють у
кав'ярнях, кафе, кофешопах чи ресторанах.
Якісна та смачна кава здавна вважалася привілегією лише знаті. Проте нині
доступ до неї має будь-хто охочий. Але відразу постають питання:
чи є у Черкасах дійсно хороша кава та де її знайти? Саме ці питання ми
вирішили з'ясувати, залучивши до розслідування містян, які п'ють каву та
її готують.
Ми з Юрою запитали у 200-от черкасців, у якому закладі міста, на їхню думку,
найсмачніша кава і чому. Відповіді були найрізноманітнішими: хтось має єдиного
фаворита, хтось віддає першість відразу декільком закладам, а інші зізнаються,
що взагалі не п'ють каву.
Загалом опитані згадали майже 20 кавових точок на мапі Черкас. Лідерами
стали еспресо-бар “Чашка”, шведська кав'ярня “Fika” та кофешоп “БелыйКролик”. На думку черкасців, ці заклади найатмосферніші у місті, мають
найширший асортимент кавових напоїв, а обслуговування завжди на найвищому
рівні. Крім того, 35 із 200-т опитаних розповіли, що з тих чи тих причин не
п'ють каву взагалі. Пропонуємо і вам долучитися до кавового експерименту!
РЕЗУЛЬТАТИ ОПИТУВАННЯ:
Найвідвідуваніші заклади Черкас.
Критерії,
за якими визначали фаворитів серед черкаських кав`ярень
Напої, яким черкасці надають перевагу
Стільки чашок кави випивають черкасці за добу (у відсоткому відношенні)
ТОП-3
Думка
адміністрації “кавярень-переможців”
Анна Єкімова, керуюча кав’ярні «Чашка»
Чим Ви поясните свою популярність?
– Звичайно, гостям краще знати. Але, по-перше, у
нас кава середнього об смаження, тому її смак не має властивої каві гіркоти.
По-друге, весела атмосфера: приємна музика, три зали, затишне освітлення.
Які у Вас секрети виробництва?
– На мою думку, у нас найкраща кондитерська кухня в
місті. За це нас і люблять. Найулюбленіший напій наших гостей – фірмовий
капучино. Якщо говорити про кондитерські страви – Наполеон. Також змінюємо
меню: влітку – холодні напої, взимку – гарячі. Періодично ми додаємо лимонади,
аналогів яким у місті немає. Усе має бути просто і в міру. Оскільки «Чашка» –
мережа кав’ярень, то наше меню майже відповідне до інших міст України.
Яких заходів вживаєте, щоб привернути увагу відвідувачів?
– Періодично організовуємо «школи» кави. Це безкоштовні
заходи, але попередньо треба реєструватися, адже кількість місць обмежена. Крім
цього, вигадуємо заходи для дітей. Професійні аніматори їх розважають, а мами
мають змогу відпочити.
Яка приблизна кількість гостей щодня відвідує кав’ярню?
– Більше ніж 200
осіб. Також у нас багато постійних клієнтів. В цілому, приходять перекусити, і
за кавою , звісно. Наші постійні гості – інтелігентні, ввічливі люди, які
цінують сервіс. Їм завжди тут спокійно, адже у нас неалкогольна кав’ярня. До
того ж у Черкасах не так багато кав’ярень, де можна поснідати о 8-й годині:
більшість працюють з 10-ї.
На Вашу думку, хто конкуренти «Чашка» в Черкасах?
– Загалом усі кав’ярні конкурують між собою,
незалежно від продукції, яку пропонують. Але основні – «Fika», «Львівська майстерня шоколаду» і
«Кофейник». Я не враховую кав’ярні, що розташовані в ТРЦ: під час шопінгу
посидіти за чашкою кави або чаю – круто. У нас різний контингент.
Чим Ви поясните свою популярність?
– Як на мене, тим, що ми – перша кав’ярня в
Черкасах, у якій є такий щирий сервіс, де всі працівники намагаються зробити
все цікавим та доступним для черкасців, особливо для молоді. Ми влаштовуємо
букросинги, співпрацюємо з найбільшими університетами міста (ЧНУ та ЧДТУ)
оскільки студенти – наша цільова аудиторія.
Які у Вас секрети виробництва?
– Секрет дуже простий – доступні ціни і висока
якість. Також щосезону ми змінюємо меню, намагаємося не набридати постійними
стравами. «Fika» завжди в тренді. Зараз, наприклад, із цікавого маємо
фітнес-меню.
Яких заходів вживаєте, щоб привернути увагу відвідувачів?
– У нас безліч планів, але це фірмова таємниця!
Щодо меню, то бариста експериментують: вони люблять
готувати, помічають смаки гостей і «міксують» напої, створюють нові. Ми
постійно вигадуємо авторські, нові рецепти.
Яка приблизна кількість гостей щодня відвідує кав’ярню?
– Приблизно 500 людей, 100 із яких – постійні
клієнти, можливо, навіть трохи більше.
На Вашу думку, хто конкуренти «Fika» в Черкасах?
– Ми відкрилися у 2014-му. На той час конкурентів
не було. Зараз це, напевно, «Чашка», «Mr. Coffe», наздоганяє «Білий Кролик».
Анастасія Рубежанська, керуюча кав’ярні «Белый кролик»
Чим Ви поясните свою популярність?
– Безумовно, приємно бути в трійці з такими
великими і популярними мережевими кав'ярнями як «Fika» і «Чашка». У нас кава тільки правильного,
світлого та свіжого обсмажування від українських майстрів. В меню є кавові
напої на безлактозному молоці (флет вайт і кортадо). Наші бариста обожнюють
альтернативні методи заварювання: ми готуємо каву в пуровері та аеропресі.
Команда дуже дбайливо ставиться до чаїв. Є
традиційні і ферментивні, також наявні локальні – з Холодного Яру – від
місцевих травників. У нас майже немає їжі, хіба печиво і мафіни.
Які у Вас секрети виробництва?
– Секрети є, але на те вони і секрети, щоб про них
ніхто не знав.
Які заходи впроваджуєте, щоб привернути увагу відвідувачів?
– Щомісяця ми проводимо кавовий лекторій,
різноманітні акції, і, звичайно ж, готуємо найкращу у місту каву.
Яка приблизна кількість гостей щодня відвідує кав’ярню?
– В середньому – 100-150 осіб. Також є постійні
клієнти, переважно – жіночої статі. Найчастіше вони обирають фірмові напої,
типу Флет Вайта та аеропреса.
Хто Ваші конкуренти в Черкасах?
– Ніхто! В Черкасах просто немає подібного кава-place. «Белый кролик» найменший: всього 12
місць. Ми не можемо вважати конкурентом «Чашку», у якій більше 50 місць для
гостей, хоча й працюємо на подібній сировині. А всі інші кав'ярні готують
зовсім відмінну від нашої каву.
З кав`ярнями спілкувався Юрій Олійник
Нехай ваша кава буде найсмачнішою!
Комментариев нет:
Отправить комментарий