Вам ще не набридла кава? Хоча, звісно, як кава може набруднити! Сьогодні ще один кавовий матеріал. Беріть скоріше горнятко лате і продавжуйте читати ;)
У світі кави, як і в будь-якому
іншому світі, є свої правила, закони і дилеми. Одна з найбільших «кавових
дилем» – які зерна кращі для приготування напою: арабіка чи робуста? Саме на це
питання відповідає Анастасія Рубежанська, співвласник та керуюча кава-шоп "Белый кролик".
Чому
взагалі постає питання розрізнення зерен на арабіку і робусту?
– Це щось подібне до чорного і
білого хліба: і той, і той користується попитом – обирати лише вам. Хоча
більшість знає, що чорний хліб корисніший для організму і менш калорійний.
Скажімо, арабіка – це чорний хліб.
Власне арабіка та робуста – дві
абсолютно різні, хоч і «кавотворні», рослини. Різниця у тому, що робуста має
переважно аромат землі, на якій виросла, та деревини. Зерна арабіки ж, на
відміну, можуть пахнути квітами, цитрусами, ягодами, шоколадом. Та взагалі,
ароматів арабіки, на мою думку, дуже велика кількість. І вже навіть саме від
цього варто відштовхуватись, обираючи собі каву.
Які
зерна більше підходять для приготування кавових напоїв?
– У цьому аспекті варто говорити
про смакові переваги людини. Арабіка м'якша, ніжніша, смачніша. Робуста
гіркіша, до то ж, у ній більше кофеїну. Далі вибір лише за вами!
На
які обмани можуть йти виробники та кав`ярні, видаючи робусту за арабіку?
– Справжній бариста або навіть
кавоман точно визначить, у якому напої присутні зерна робусти навіть, якщо їхня
доля – 0,1% на чашку. Тому виправдання «ми не знали» не актуальне для закладів.
Тут лише навмисне використання робусти. Насамперд, вона значно дешевша, ніж
зерна арабіки. Тому і кава у таких закладах коштує дешево. Але варто пам'ятати,
що іноді арабіку неправильно обсмажують, або ж взагалі на якомусь етапі
доставки зерен до вашої чашки виникла помилка. Недозрілий або перезрілий плід, неправильно зірвали чи
висушили, пересмажили, перетримали за терміном придатності, або ж навіть
неправильно приготували – все впливає на
кінцевий продукт. У нас теж іноді трапляється, що арабіка гірчить. Тоді ми
телефонуємо людині, яка смажить зерна. Якщо там помилки не виявлено –
телефонують імпортерам. І так, доки не виявлять прогалину.
Що
корисніше для організму людини?
– Арабіка без варіантів! Мабуть більшість
чула думку, що каву не можна пити дітям. Це дуже легко пояснити. Зазвичай люди
п'ють звичайнісіньку каву із маркету, найчастіше її склад ніде не зазначено.
Така кава у більшості випадків – 100% робуста. Звісно, мама випила таку каву –
її весь день теліпає, то можна лише уявити, що буде із організмом дитини. Таку
«каву» , звісно, краще нікому не давати. Але одну чашку лате на арабіці можна.
Чому б і ні?! Такий напій ніяк не нашкодить дитині, адже в цих зернах дуже мало
кофеїну.
Загалом,
які найсуттєвіші ознаки, що відрізняють арабіку від робусти?
– По-перше, різниця у кофеїні: у арабіці його менше: така кава
корисніша.
По-друге,
хімічний склад. Робуста гірчить, на вигляд і смак є більш щільною, іноді
темнішою, оскільки дуже часто її засмажують майже до вугільного стану, щоб
приховати дефекти зіпсованих зерен. Навіть на вигляд їх легко розрізнити.
По-третє,
арабіка набагато ароматніша. Цей показник залежить від країни, де рослина
виросла, сорту зерен, їх обробки. Робуста ж має більш «приземлений» навіть
присмак.
По-четверте, справжня якісна арабіка не
може дешево коштувати.
По-п'яте, дуже
рідко можна купити якісні зерна арабіки у «масмаркетах», хіба – у
спеціалізованих чи там, де їх безпосередньо смажать.
Трохи візуалізації?
1coffeestore.ru
coffeecard.info
http://beautycoffee.com.ua/
poznavaykin.ru
Яка кава на моїй кухні? Дивне питання: із "Белого Кролика"!
Така на вигляд мелена арабіка. Але варто не забувати, що зберігати мелені зерна варто не довше 2 тижнів. А краще молоти і відразу пити, не зберігаючи каву у такому вигляді.

Нехай буде смачно і кавово!
Комментариев нет:
Отправить комментарий